Menu

Uspešní podnikatelia: Eduard Novotný – EDUSS – 1. časť

Prinášame vám rozhovor s ďalším úspešným podnikateľom, živnostníkom Eduardom Novotným – EDUSS, výhercom 2. miesta v súťaži Odporuč iKROS.

V akej oblasti podnikáte a odkedy podnikáte?

Začal som podnikať od 21. júla minulého roku, teda roku 2014. Zaoberám sa reklamnou činnosťou – výroba magnetiek, výroba dekorovaných vecí pomocou laseru. Začíname so sublimačnou potlačou – od tričiek, cez plachty až po šálky – čokoľvek.

Robíte dodávku po celom Slovensku, či iba miestne?

Áno, robím. Len teraz sa čaká, kým sa dokončí internetový obchod, takže teraz je to v začiatkoch. Prvý rok je ťažký.

Ak by si nejaký zákazník, chcel dať potlačiť tričko, prečo by si mal vybrať práve Vás?

Rozhodujúca je cena a kvalita tričiek a potlače. Nie je problém robiť tričká od jedného kusa – malovýrobu. Niektoré firmy ponúkajú od desať kusov a viac, čiže ak dostanem podklady a všetky veci k tomu nie je problém spraviť aj jeden kus. Neúčtujeme si grafickú prípravu.

Aké máte skúsenosti so začiatkom podnikania? Ako to celé prebiehalo? Myslíte, že ste urobili dobre, keď ste začali podnikať?

Zatiaľ je ťažké povedať, či človek urobil dobre, že začal podnikať. Ja som začal s podnikaním preto, lebo priateľka začala chodiť do práce a ja som zostal doma s dcérou. Od Úradu práce som dostal dotáciu a s ňou bola spojená aj papierová byrokracia – vypracovanie podnikateľského zámeru, obehať úrady, obhájiť to, školenia… Čiže kto chce začať tak, že pôjde cez Úrad práce, potom je to na 3 mesiace. Samotné založenie živnosti už bolo záležitosťou 10 minúť, tam už problém nebol.

Mali ste v začiatkoch nejaké problémy, ktoré ste museli prekonať?

Problém som mal so strojom, ktorý sme kúpili v Čechách – s laserom. Podmienkou Úradu pri dotácii, je že stroje musia byť čisto nové, nesmie byť nič používané. Mali sme problémy s kalibráciou lasera. Tam sme to všetko odskúšali a všetko išlo bez problémov. Doviezli sme to a nebol dobre skalibrovaný, nepodporoval Windows 7… Čiže tam boli také problémy, ktoré nás zdržali mesiac-mesiac a pol.

(Pokračovanie rozhovoru si môžete prečítať zajtra)

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty