Menu

Pre toto by ste mali mať vždy aktualizovaný webový prehliadač

Bezpečnosť na webe je prvoradá, aj preto je potrebné mať vždy aktualizovaný webový prehliadač. Avšak okrem bezpečnosti získate aj mnoho ďalších benefitov. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Bezpečnosť

Bezpečnosť na internete je azda prvoradá a mal by ju vyžadovať každý od svojho internetového prehliadača. Avšak aj programátori webových prehliadačov sú len ľudia, a preto omylní. Takže kde-tu sa objaví aj bezpečnostná diera, ktorá ohrozuje používateľov toho-ktorého prehliadača. Dôležité však je, že bezpečnostné chyby sa opravujú promptne, a preto je dobré mať nainštalovanú vždy aktuálnu verziu. Ideálne je, ak máte vo svojom prehliadači zapnutú automatickú aktualizáciu. Potom sa nemusíte o nič starať.

Buďte trendy

V priebehu roka 2018 vyšli verzie prehliadačov Google Chrome či Mozilla Firefox, ktoré kompletne zmenili dizajn používateľského prostredia. Všetci výrobcovia majú množstvo UX dizajnérov, ktorí pracujú na tom, aby sa vám prehliadače používali ešte jednoduchšie. Byť trendy v tomto sa preto naozaj oplatí.

Krajší web

Ani vývoj webových technológií v posledných rokoch neobišiel razantný progres. Preto, aby sa vám webové stránky vizuálne páčili, sa svetoví vývojári dohodli na spoločných štandardoch akými sú CSS3 či HTML5. Avšak veľa nových vizuálnych prvkov stále postupne prichádza, preto ak chcete mať lepší a krajší zážitok zo surfovania po internete, vždy siahnite po najnovšej verzii webového prehliadača.

Rýchlosť

Rýchlosť zobrazenia webových stránok nezáleží len od rýchlosti vášho internetového pripojenia (aj keď má najväčší podiel). Samotné webové stránky, tak ako ich vidí bežný používateľ, však musí najprv prehliadač vykresliť z HTML kódu. Moderné prehliadače to zvládajú hravo.

Nenásytnosť

Niektoré prehliadače sú známe svojou nenásytnosťou na systémové prostriedky vášho počítača, napríklad na výkon procesora, spotrebu operačnej pamäte, či dokonca výdrž batérie notebooku – nemilé, ak cestujete a nemáte po ruke elektrický zdroj. Práve na optimalizácie spotreby systémových prostriedkov sa pozreli najväčší výrobcovia populárnych webových prehliadačov Google a Mozilla s ich prehliadačmi Chrome a Firefox. Oba prehliadače boli známe vysokou spotrebou systémových zdrojov aj elektrickej energie. Avšak ich najnovšie verzie pokročili míľovými krokmi vpred.

Automatická aktualizácia

Každý typ prehliadača má svoje vlastné nastavenia. Skontrolujte si, že máte nastavenú automatickú aktualizáciu vášho prehliadača už teraz.

Edge

Prehliadač Edge od Microsoftu (náhrada za dožívajúci Internet Explorer) sa aktualizuje spolu s operačným systémom Windows. Ak máte Windows 10, systém inštaluje aktualizácie priebežne, bez toho aby ste museli niečo robiť. Ak predsa len chcete zistiť, či máte najnovšiu verziu, potom stlačte tlačidlo Štart a vyberte položky Nastavenie > Aktualizácia a zabezpečenie  > Windows Update > Vyhľadať aktualizácie.

Chrome

Chrome inštaluje aktualizácie automaticky sám. Na dokončenie inštalácie stiahnutých aktualizácii však treba reštartovať prehliadač. Preto ak nezvyknete zatvárať prehliadač pravidelne, čas od času ho vypnite a opäť zapnite.

Firefox

Firefox sa rovnako ako iné prehliadače aktualizuje sám, ak ste mu to nezakázali. Pre istotu si skontrolujte nastavenie menu prehliadača > Možnosti  > Aktualizácie prehliadača Firefox > Automaticky inštalovať aktualizácie (odporúčané). Rovnako ako Chrome aj Firefox potrebuje na dokončenie inštalácie stiahnutých aktualizácii reštart prehliadača.

Opera

Prehliadač Opera kontroluje aktualizácie vždy pri spustení a v prípade dostupnosti novej verzie sa vás opýta, či ju chcete nainštalovať. Rozhodnite sa správne – pre inštaláciu aktualizácie.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty