Menu

Vianoce u nás: Ivka Adamíková

Vianočné obdobie pre mňa začína na Mikuláša. S veľkým predvianočným upratovaním to zásadne nepreháňam a ani nie je mojím zvykom pred Vianocami umývať okná, tak ako to robia iní. V tomto období rada pečiem vianočné koláčiky, ale nesmie ich byť veľa.

Mám rada takú pohodu, keď ideme do Tatier, kde je to totálne vyľudnené, taký relax. Počas tohto obdobia sa však vyhýbam nákupným centrám a nechodím ani na vianočný nákup.

Vianočný stromček staviame aj týždeň pred Vianocami, býva to už takým zvykom u nás a vytešujeme sa z neho dlhšie. Tento rok máme prvýkrát umelý stromček. Je s ním trošku menej roboty a neopadáva z neho ihličie, hlavne teraz, keď máme doma bábätko. Čo sa týka vianočnej výzdoby, tak nič špeciálne. Iba bežné veci ako ozdoba na vchodové dvere a podobne.

Koláče na Vianoce pečiem spolu s manželom Petríkom. Pečieme medovníčky, lepené kolieska a teraz aj domáce kávové zrná. Na Štedrý deň u nás nesmie chýbať štedrák. Najobľúbenejšími koláčmi sú pre mňa lepené kolieska z lineckého cesta.

Na vianočnú večeru sa u nás varí kapustnica bez mäsa so sušenými hríbmi a smotanou a k tomu varený a posolený zemiak do ruky. Ja si veľmi rada pochutím na vyprážanom syre so zemiakmi (smiech) – to je pre mňa typické a inak mávame pstruha alebo lososa so šalátom. Kapor u mňa nie je vôbec tradičným jedlom.

Večeru začíname vždy okolo štvrtej-piatej. Je to trochu skôr, lebo potom ideme ešte k obom rodičom. Najprv si dáme krátku modlitbu, v celom byte máme zasvietené iba sviečky a začneme predjedlom, čo sú oblátky s medom. Štrngneme si s prípitkom, čo je Pereg (ríbezľové vínko) alebo medovinka a potom si dáme polievku a hlavné jedlo.

Aj keď mám Vianoce veľmi rada, na vianočnú výzdobu v obchodoch už v septembri je však príliš skoro. Ja vtedy ešte len končím leto. Darčeky sa snažím nakupovať priebežne, aby som sa vyhla zhonu a otvárame ich hneď po štedrej večeri.

V našej domácnosti sa nič z tradičných vianočné zvykov nerobí. U rodičov však zvykneme dávať rybie šupinky na stôl a peniaze pod taniere.

Všetkým iKROSákom želám krásne, nerušené a pohodové vianočné sviatky. Užite si ich hlavne v zdraví. A do nového roka tiež veľa zdravíčka a uhradených faktúr.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty