Menu

Vianoce u nás: Janči Jantošík

Vianoce ja nejak extra neprežívam. Ani sa nedá povedať, že by sa u nás robilo nejaké veľké predvianočné upratovanie. Iba také normálne – povysávať, poutierať prach… S upratovaním nemám problém, teda až na utieranie prachu.

Vianočný stromček staviame ako-kedy. Tento rok stojí zhruba od tretej adventnej nedele. Nie je to však pravidlo. Podľa toho ako to vydá. Hlavne kvôli malému synovi to býva skôr. Nech má z neho radosť. Mávame umelý stromček, hlavne preto, že je s ním menej roboty. Taký menší cca metrový. Čo sa týka ozdôb, tak sú na ňom drevené ozdôbky, medovníky a reťaz z popcornu.

Koláče na Vianoce nepečiem, ale “máme na to lidi” (smiech). Na vianočnom stole nesmie chýbať môj najobľúbenejší metrový koláč.

U nás sa tradične varí kapustnica a ryba so šalátom. Ako rybu mávame posledné roky lososa. Kapustnica sa u nás varí bez mäsa, keďže priateľka ho neje.

Večerať začíname okolo šiestej večer. Ale záleží aj na tom ako veľmi je malý hladný :). Ako prvý chod sú oblátky s medom, potom polievka a hlavné jedlo. Na našom štedrovečernom stole nesmie chýbať ovocie v košíku, niečo tak, aby to bolo pekné a robilo atmosféru: sviečka a nejaká ozdoba. Také tie klasické veci, ktoré robia vianočnú večeru vianočnou večerou.

Nad vianočnou výzdobou v obchodoch už od septembra sa nepozastavujem. Príde mi to síce smiešne, ale na druhej strane chápem, že to tam majú. Až tak často tam nechodím, tak mi to až tak neprekáža. Darčeky sa snažím kupovať v predstihu a otvárame ich hneď po vianočnej večeri.

Zo zvykov a tradícií u nás môžete vidieť prekrojenie jabĺčka a peniaze pod obrusom. Z detstva si však pamätám, že nám otec robil krížik s medom na čelo, aby sme boli dobrí celý rok. A samozrejme šupina z kapra do peňaženky, aby sme boli bohatí.

Všetkým iKROSákom želám, aby si na Vianoce oddýchli a trochu zrelaxovali, nech kašlú na všetky stresy, biznis môže ísť na chvíľu bokom. A do nového roka hlavne veľa správnych rozhodnutí.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty