Menu

Vianoce u nás: Majo Mikula

Vianočná nálada mi začína asi iba deň pred Štedrým dňom, dovtedy je to skôr predvianočný zhon za darčekmi (nie len môj ale aj všetkých naokolo). Ani moju domácnosť neobchádza veľké predvianočné upratovanie. Umývanie okien pred Vianocami, ako u iných, nie je pravidlo. Z prác, ktoré nemám rád, je umývanie dverí. Vo všeobecnosti, keby som nemusel, neupratujem – nemám to rád (smiech).

Keď som ešte býval s rodičmi, vianočný stromček sme stavali deň pred Vianocami, alebo rovno na Štedrý deň. Ale teraz, keď bývam s priateľkou, zdobíme ho aj týždeň-dva pred, aby sme si ho užili. Posledné roky máme živý stromček, hlavne preto, aby nám prevoňal izbu. Čo sa týka vianočnej výzdoby, nemáme nič špeciálne, no zhruba každé tri roky ju obmieňame.

Vianočné koláče ja sám nepečiem, aj keď minulý rok sme robili perníky prvý krát. No tento rok nič. Ale u rodičov nesmú na stole chýbať medové rezy. Tie sú moje najobľúbenejšie.

Ja osobne nevarím, ale kapustnica a kapor sú u nás štandard. Kapustnica sa u nás varí bez mäsa, s hríbami, ktoré sme nazbierali počas roka. Viem, že iní ju varia “na bielo”, no u nás sa robí taká klasická. Oproti ostatným nevaríme nič špeciálne. Vianočné oblátky jeme s cesnakom a medom. Ako hlavný chod máme rybu so šalátom. Žiadne filé, ale kapra. U rodičov je to tradícia. Kapor jednoducho musí byť. A chcel by som, aby to tak aj zostalo.

Večeru začíname okolo šiestej večer. Začíname modlitbou, oco povie nejaké krátke poďakovanie, príhovor a potom sa pustíme do jedla. Najprv už spomínané oblátky s medom a cesnakom a potom kapustnica a ryba so šalátom. Na stole nesmie chýbať horiaca sviečka, ovocie a prípitok.

Nemám rád nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu. Ak sa dá, nakupujem ich v predstihu. Neznášam však vianočnú výzdobu v obchodoch už v septembri, snažím sa nevšímať si ju. Príde mi to strelené. Darčeky sa u nás rozbaľujú hneď po večeri.

Čo sa týka zvykov a tradícií, tak sa u nás na Vianoce krája jablko a do rohov hádžeme orechy. U priateľkinej rodiny je zas zvyk dávať peniaze pod obrus.

Všetkým iKROSákom k Vianociam prajem, aby boli šťastní v kruhu svojich blízkych a nech si oddýchnu od pracovných vecí. Do nového roku zas veľa spokojnosti v pracovnom aj osobnom živote a nech sa im darí viac ako predošlé roky.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty