Menu

Vianoce u nás: Pali Živčic

Pár týždňov pred Vianocami sa pre mňa začína vianočné obdobie. Spolu s manželkou robíme tradičné veľké upratovanie: umývanie okien a podobne. Upratovanie pre mňa nie je žiadny problém, vždy manželke rád pomôžem.

Vianočný stromček staviame až na Štedrý deň a doteraz sme mali vždy živý. Z výzdoby u nás nesmie chýbať drevený betlehem pod stromčekom. Ten je špeciálny tým, že je originál z Assisi, z mesta kde tradícia betlehemov začala.

Koláče ja osobne nepečiem, ale manželke to ide veľmi dobre. Milujem jej žĺtkové rezy. Tie by mi chýbali, ak by neboli.

Na Štedrý deň sa u nás varí kapustnica bez mäsa s hríbmi a smotanou. Hoci sám nevarím, v kuchyni som hlavný pomocník. Ako hlavné jedlo je losos alebo treska so šalátom.

Večerať začíname zhruba okolo šiestej. O tejto dobe si sadneme k stolu, pomodlíme sa, čítame si z Biblie. Jedlo začína oblátkami s medom a cesnakom. Pri oblátkach máme tradíciu, že si ich lámeme a dávame jeden druhému, aby sme sa nehnevali navzájom. Potom sa pokračuje polievkou a hlavným jedlom. Na našom stole nesmú chýbať sviečky, Biblia, koláčiky i betlehem.

Darčeky zvyknem nakupovať s predstihom a otvárame ich hneď po vianočnej večeri.

Medzi tradície, ktoré môžete u nás vidieť, patrí spomenuté vzájomné lámanie oblátok, krájanie jabĺčka a vinšovačka, kedy otec rodiny príde so sviečkou v ruke a povie vianočný vinš.

Všektým iKROSákom želám, aby mali veľa takej naozajstnej hlbokej radosti z Vianoc.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty