Menu

Vianoce u nás: Vlasto Kocián

Vianocami začínam žiť začiatkom decembra a ten taký typický vianočný čas začínam cítiť asi týždeň pred Štedrým dňom. Tradičné veľké predvianočné upratovanie u nás vôbec nie je tradíciou.

Týždeň pred Vianocami postavíme a ozdobíme vianočný stromček. Tento rok máme prvýkrát živý stromček, predtým sme mávali umelý. Prečo živý? Lebo sme si chceli zintenzívniť vianočnú náladu, ktorú mi robí aj taká ta vôňa dreva. Vianočná výzdoba u nás samozrejme nechýba, ale nie je to nič špeciálne, čo by ste u iných nenašli.

Na Vianoce pečiem starú dobrú klasiku – medovníky, tie musia byť a potom robíme kokosové ježe, griláž a linecké koláče. Mojimi najobľúbenejšími z týchto sú medovníky.

Čo sa jedla týka, na vianočnom stole mávame tradičnú kapustnicu, rybu a zemiakový šalát. Mávali sme kapra, ale už od minulých Vianoc je to losos. Kapustnicu varíme s mäsom, hubami a až pri servírovaní dodáme trochu smotany.

S večerou začíname podľa toho ako to vyjde. Väčšinou medzi piatou a šiestou večer. Začíname príhovorom a prípitkom. Nasledujú oblátky s cesnakom a medom a následne polievka a hlavné jedlo.

Darčeky sa snažím kúpiť v predstihu, aj keď nie vždy mi to vychádza. Spoločne si ich otvárame hneď po vianočnej večeri.

Z vianočných zvykov u nás funguje počúvanie vianočných pesničiek a občas si aj nejakú spoločne zanôtime. Párkrát sme rozrezávali jablko a v lavóri púšťali lodičky so škrupiniek, ale nerobíme to pravidelne.

Všetkým iKROSákom želám hlavne pokojné Vianoce, aby mal každý čas oddýchnuť si a potešiť sa v kruhu rodiny a načerpať energiu, nápady a inšpiráciu.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty